Mehiläisvahakääre

Jokin aika sitten törmäsin jossain FB postauksessa mehiläisvahakääreeseen. Kuulosti hauskalta projektilta ja pidin ideasta  muovin käytön vähentämisestä. Tuumasta toimeen. 
Ostin Ruohonjuuresta palan 100 % mehiläisvahaa. Maksoi noin 4€. Tässä palassa on 63 gr vahaa ja riitti vallan mainiosti kahteen liinaan. Toki liinoja saa myös ostaa valmiina mutta pidän siitä että saan tehdä ne itse.

Tavallisella raastimella vahaa suoraan kankaan päälle. Leivinpaperi alle ja päälle. Kuumalla silitysraudalla silitys.Vaha sulaa todella nopeasti.Vahaa kannattaa laittaa ohut kerros ja täyttää jälkikäteen tyhjät kohdat.


 Mehiläisvahakääreet sopivat niin astioiden, leivän kuin hedelmien kääreeksi.
 Mehiläisvaha on luontaisesti antibakteerinen ja siksi hygieninen. Tarvittaessa kääreet voi pestä haalealla vedellä,kuumassa vedessä vaha sulaa pois. Toki käsittelyn voi aina uusia.
Kuten kuvista näkyy vaha muuttaa valkoiset liinat keltaisiksi mutta ei haittaa kun itse tietää mitä se on. Tarvittaessa nämä saa täysin valkoisiksi ja normikäyttöön kun liinat pesee 60 asteessa. 40 asteen pesussa liinoihin jää vielä vahajäämiä.


Inhoan ylikaiken elintarvikekelmua. En tiedä miksi en saa siitä repäistyä siistiä palaa vaan aina se repeytyy ja päätyy roskiin. Eli jokaista käyttökelpoista palaa kohden mulla menee yksi roskiin ja toinen käyttöön. 

Pelottavaa ajatella miten kauan roskien maatuminen luonnossa kestää. Aloin googlettamaan ja löysin Suomen Luonnossuojelun sivulta artikkelin.

Roskien maatuminen


Tupakantumppi  5-15 vuotta
Ympäristöön jää joka vuosi 4,5 biljoonaa tonnia tupakantumppeja.Niiden maatuminen kestää jopa yli 10 vuotta. Tumpeista liukenee ympäristöön vaarallisia aineita, kuten kadmiumia, arsenikkia ja lyijyä. Kun tumpit heitetään maahan, ne joutuvat sateen ja tuulen mukana myös vesistöihin. Jo tunnin kuluessa kemikaalit alkavat levitä veteen. Myös eläimet maalla ja vedessä vahingoittuvat syötyään tumppeja.
Lisää roskien maatumisaikoja:
Pahvilautanen  0,5–5 vuotta
Muovimuki  100–200 vuotta
Muovikassi  5–4 vuotta
Kaljatökki (alumiinia)  yli 200 vuotta
Muovinauha six pack (juoma)-pakkauksen ympärillä  200-400 vuotta
Lasipullo miljoona vuotta
Kalastussiima  600 vuotta
Muovipullo  450 vuotta
Kertakäyttövaippa  450 vuotta
Peltitölkki  50 vuotta
Nahka  50 vuotta
Villasukka  1-5 vuotta
Sanomalehti  6 viikkoa

Itse en koskaan heitä mitään roskia luontoon ja niin olemme omat lapsetkin opettaneet. Mutta paljon edelleen näkee niin lapsia ja aikuisia jotka heittävät roskat maahan välittämättä siitä mitä niille tapahtuu. Ja kun katsoo ylläolevaa listaa kannattaisi jokaisen miettiä tekojensa seurauksia. Pitäisiko bussikatoksiin laittaa infotauluja? Siellä jos jossain näkee miten ihmiset heittelevät roskia mihin sattuu.
En nyt näillä liinoilla pelasta maailmaa mutta on pieni askel kuitenkin oikeaan suuntaan. Onko teillä muita hyviä vinkkejä millä muovinkulutusta voi pienentää?

                                          //Lena

Post a Comment

Kiitos kun vierailit blogissani.Thank you for stopping by!

Instagram

Lena Blankenstein-Holmström. Theme by STS.